viernes, 5 de diciembre de 2014

El peix globus


El 2009 el Departament d'Agricultura, Ramaderia , Pesca, Alimentació i Medi Natural va rebre el primer avís sobre la troballa d'un exemplar d'aquesta espècie al Mediterrani. Des d'aleshores fins ara se n'han trobat uns 15 més a les vores del litoral català.

Normalment aquest peix viu entre els 10 i els 100 metres de profunditat a la zona d'entre aigües, tot i que també se'l pot trobar fins als 500 metres. Físicament pot ser de varis colors, marronós o verdós i amb la part inferior o panxa blanquinosa. Aquesta darrera part està coverta de petites espines i és la part que inflen quan tenen sensació de perill.

Són peixos d'aigües més càlides que les del mediterrani i la causa de que aquests hagin aparegut a aquest mar és, lògicament, l'escalfament global, que ha provocat que aquest ambient sigui favorable per a aquesta espècie no autòctona. Segons l'Institut Espanyol d'Oceanografia aquesta espècie ha entrat a les costes catalanes pel canal de Suez i s'ha propagat i establert ràpidament, fins a arribar a afectar a les poblacions autòctones i a la pesca.

El principal problema d'aquesta invasió és el perill que suposa aquest peix, no només per a les altres espècies si no sobretot per als humans, ja que és una espècie verinosa i no apte per al consum que es pot confondre fàcilment amb altres espècies sent venuda a la població. Aquest error es podria donar fàcilment gràcies a la fama del mediterrani per tenir un 100% de les seves espècies comestibles que encara que no sigui directament s'utilitzen per a fer caldos o sopes.

Els únics llocs on es mengen el peix globus són les costes asiàtiques, se'l mengen en forma de sushi però el cuiner ha d'haver cursat una preparació de tres anys per estar autoritzat a manipular aquest peix, i tot hi això es coneixen accidents relacionats amb la mala elaboració i ingerció d'aquesta espècie

Una altre espècie invasora que afecta el mediterrani és l'alga marina Caleurpa taxifolia, que afecta sobretot a les praderies de la posidònia, situades a les costes de les Balears, Itàlia, Croàcia, França i d'altres, a punts amb una gran influència lumínica, ja que no poden sobreviure sense una llum intensa amb una duració mínima de 12 hores. Aquesta espècie es caracteritza per anar eliminant a poc a poc la vegatació autòctona, fet que indirectament provoca també la desaparició d'altres espècies animals com els peixos, les garotes, etc.

Per a solucionar aquest conflicte és important controlar molt bé les zones on l'alga és present i evitar-ne la propagació, netejant bé les xarxes i els sistemes de pesca dels vaixells pesquers, etc. Per altra banda, pel peix globus el Departament ha proposat el disseny d'un pòster per a millorar-ne l'identificació i disminuir el marge d'error on s'explica detalladament la seva descripció i també què fer en cas de trobar-ne un exemplar.

Póster fet pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca per difondre aquest problema

No hay comentarios:

Publicar un comentario